Zelf aardappels poten

Zelf aardappelen poten is leuk en makkelijk om te doen. Een klein stukje van de tuin is al voldoende voor een mooie aardappeloogst. Tegenwoordig teelt men aardappelen over de hele wereld en maken we er talloze gerechten van zoals stamppot, aardappelpuree en friet.
De aardappelplanten houden van een standplaats in de zon met half schaduw. De bodem dient los en vochtig te zijn. Daarnaast kiest u uit een gewenste aardappelsoort. Deze variëren van vroege, midden of late soorten en van vastkokende tot kruimige aardappelen. Tijdens het poten houdt u rekening met de plantafstand. Dat is voor vroege en late aardappelen verschillend.

Wanneer aardappelen poten

Als u zelf aardappelen wilt poten dan poot u ze bij voorkeur in maart of april. Dit is per aardappelsoort verschillend. De nachtvorst moet voorbij zijn.
– Vroege aardappelrassen: vanaf half maart
– Halfvroege aardappelrassen: vanaf begin april
– Late aardappelrassen: vanaf begin tot eind april
Maak een kuiltje in de grond van 5 tot 10 cm diep, leg de aardappel in het kuiltje(met de kiem naar boven) en bedek de aardappel met aarde. De bodem dient voldoende bemest, los en vochtig te zijn.
Een goede plantafstand tussen de aardappels is 25 cm en de rijen 60 tot 70 cm uit elkaar. De aardappelplant dient in het voorjaar en de zomer bemest te worden. Toch is de plant niet veeleisend in de verzorging. Regelmatig water geven is vaak voldoende. De vroege, midden en late aardappelen dienen op verschillende manieren geoogst te worden.
Zodra de planten ongeveer 20 cm hoog zijn pak je ze in met een extra laag aarde tot de onderste laag blaadjes, met dit ‘aanaarden’ voorkom je dat de knollen boven de grond uitkomen.
Poot bij voorkeur maximaal één keer in de vier jaar aardappelen op dezelfde plek om ziektes in de grond te voorkomen.

Goede buren, slechte buren

Goede buren van de aardappel voor in de moestuin zijn aardbei, munt, maïs en spinazie. En poot de aardappelen niet langs selderij, tomaat of rode biet.

Zelf aardappelen oogsten

De vroege aardappelsoorten oogst u het beste al in juni of juli. Het loof van de aardappelplant dient nog niet afgestorven te zijn maar hangt al wel iets slap. De aardappelen dienen volgroeid te zijn. Midden en late aardappelen dienen pas geoogst te worden als het loof verdord is.
De midden en late aardappelen oogst u het beste tussen augustus en eind september. Doe dit bij voorkeur met droog en zonnig weer, zodat de aardappelen goed drogen.
Steek bij het oogsten je schop diep onder de knollen zodat je ze niet beschadigd.

Eigen oogst aardappelen in de keuken

Er gaat niets boven een aardappelgerecht van eigen grond. Ze zijn vol van smaak en kunnen zowel gekookt, gebakken, gepoft of gefrituurd gegeten worden. Maak zelf friet van uw eigen oogst aardappelen. Zelf aardappelen poten is niet alleen leuk maar ook erg gezond! Aardappelen zitten vol met essentiële vitaminen en mineralen, zoals B6, kalium en complexe koolhydraten. Des te meer reden om zelf aardappelen te poten in uw moestuin!
Vooral de middenlate en late aardappelen kun je lang bewaren, doe dit bij voorkeur in de kelder of schuur. Dit zijn plekken waar het vaak droog, koel en donker is.

Pootaardappelen kopen

Heeft u al zin gekregen om zelf aan de slag te gaan met het poten van aardappelen? Bij Boerderijproducten.nl hebben wij een ruim aanbod aan pootaardappelen. Wij bieden momenteel de volgende soorten aan:
Agria (Laat)
– Frieslander (Vroeg)
Bildtstar (Middenlaat)