De lekkerste uien
v.a.€4,50Uien zijn één van de meest veelzijdige groente die er bestaan. Ongeacht wat je vanavond gaat eten, een uitje kan er eigenlijk altijd wel doorheen voor wat extra smaak en textuur. Uien zijn en blijven hierdoor immens populair in de Nederlandse keuken. Uien kunnen dienen als smaakmaker, ondersteuner en ster van de maaltijd. Omdat uien ook op talloze manier te bereiden zijn is het enige dat je tegenhoud je eigen fantasie. Maak een heerlijke Franse uiensoep, ingemaakte uien of gekarameliseerde uienjam. Rode uien hebben papierachtige paarsrode schil en wit vlees met een rode tint. De uien zijn sappig en hebben een frisse, scherpe smaak.
De rode ui word veel rauw gegeten in salades of als garnering. Rauw is de smaak vrij scherp. Wanneer je de uien opbakt wordt de smaak zachter en zoeter. Dit komt omdat de natuurlijke suikers die in de ui zitten karamelliseren door de hitte van de pan. De uien moeten eerst worden geschild en in kleine stukken worden gesneden, ringen of blokjes zijn het meest gebruikelijk. Tijdens het snijden merk je al snel dat je ogen geïrriteerd worden en beginnen te tranen. Dit komt omdat er tijdens het snijden een zwavelzuurverbinding vrij komt in de lucht. Uien moeten droog en donker worden bewaard buiten de koelkast en niet mogen direct naast de aardappelen worden bewaard. Op deze blijven de uien tot maximaal 8 weken goed.
Gewicht | N/B |
---|---|
Geschikt voor | Bakken, Koken, Rauw eten, Wokken |
Bewaaradvies | In de koelkast |
Bewaartijd | 4 tot 6 weken |
Herkomst | Flevoland (eigen boerderij) |
Gewicht | 2.5 kg, 5 kg, 10 kg |