een uitje kan er eigenlijk altijd wel doorheen voor wat extra smaak en textuur
v.a.€6,50Uien zijn één van de meest veelzijdige groente die er bestaan. Ongeacht wat je vanavond gaat eten, een uitje kan er eigenlijk altijd wel doorheen voor wat extra smaak en textuur. Uien zijn en blijven hierdoor immens populair in de Nederlandse keuken. Uien kunnen dienen als smaakmaker, ondersteuner en ster van de maaltijd. Omdat uien ook op talloze manier te bereiden zijn is het enige dat je tegenhoud je eigen fantasie. Maak een heerlijke Franse uiensoep, ingemaakte uien of gekarameliseerde uienjam. Gele uien hebben papierachtige schil met een licht gouden kleur en een lichtgele binnenkant. De uien zijn droog en hebben een sterke complexe smaak.
Rauw zijn gele uien erg scherp en voor de meeste mensen niet erg smakelijk. Wanneer je de uien opbakt wordt de smaak snel een heel stuk zachter en zoeter. Dit komt doordat de natuurlijke suikers die in de gele uien zitten karamelliseren door de hitte van de pan. De uien moeten eerst worden geschild en in kleine stukken worden gesneden, ringen of blokjes zijn het meest gebruikelijk. Tijdens het snijden merk je al snel dat je ogen geïrriteerd worden en beginnen te tranen. Dit komt omdat er tijdens het snijden een zwavelzuurverbinding vrij komt in de lucht. Gele uien moeten droog en donker worden bewaard buiten de koelkast en mogen niet direct naast de aardappelen worden bewaard. Op deze manier blijven de uien tot maximaal 8 weken goed.
Ook zit je met de gele ui eigenlijk altijd goed. Ondanks de sterke smaak, zijn gele uien veelzijdig te gebruiken. Denk hierbij aan frituren, grillen, bakken en stomen. Je kan dus wel zeggen dat de gele ui een soort ‘basis ui’ is. Zo is hij te gebruiken voor bijvoorbeeld soepen en sausen, maar ook voor stoofschotels en curry’s.
Gewicht | 1 kg |
---|---|
Geschikt voor | Bakken, Koken, Rauw eten, Wokken |
Bewaaradvies | In de koelkast |
Bewaartijd | 4 tot 6 weken |
Herkomst | Flevoland (eigen boerderij) |
Gewicht | 1 kg, 2.5 kg, 5 kg, 10 kg |