Nieuwe oogst aardappelen 2022

Inmiddels is het de laatste dag van september en hebben we alle aardappelen geoogst.
Wij verbouwen bij ons op de boerderij drie verschillende rassen aardappelen waaronder Agria, Frieslander en Bildtstar.

Verschillende rassen aardappelen

Bij ons op de boerderij verbouwen wij op dit moment 3 verschillende rassen aardappelen waaronder Agria, Frieslander en Bildtstar. De Frieslander is een vroeg ras, dit houd in dat deze als eerste geoogst wordt. Vaak worden de eerste Frieslanders al in Juni geoogst. Wij beginnen altijd met kleine beetjes met de hand te rooien totdat de aardappelen groot en sterk genoeg zijn om ze met de aardappelrooier te rooien. Na de Frieslander is de Bildtstar aardappel aan de beurt. Dit is een midden/laat ras. Deze worden vaak in Augustus/september gerooid. Als laatste de Agria aardappelen, dit is een laat ras en wordt vaak in september gerooid.

Wanneer aardappelen oogsten

Wanneer wij de aardappelen oogsten is eigenlijk ieder jaar verschillend. Dit heeft voornamelijk te maken met het weer. Is het bijvoorbeeld heel droog zoals dit jaar dan kunnen we al vroeg oogsten, maar het kan ook voorkomen dat er veel regenval is en dat we pas laat kunnen oogsten. Als het te nat is in het land kunnen we niet met de trekkers en rooier het land op omdat we dan vast komen te zitten.

Aardappelen rooien met de hand

De eerste nieuwe oogst aardappelen rooien we altijd met de hand. Dit doen we om te kijken of de aardappelen al groot genoeg zijn en omdat de schil van de aardappelen nog niet hard genoeg is om het met de aardappelrooier te rooien. Wij rooien dan altijd voor de komende 2 dagen. We hebben dan weinig voorraad omdat de eerste nieuwe oogst aardappelen nog te kwetsbaar zijn om heel lang te bewaren.

Aardappelen rooien met de aardappelrooier

Zodra de aardappelen afgehard en groot genoeg zijn gaan we de aardappelen rooien met de aardappelrooier. Hier zijn we vaak wel een aantal dagen mee bezig. We rijden met de aardappelrooier en daarnaast een trekker met keeper om de aardappelen in op te vangen.

Aardappelen inschuren en bewaren

Vanaf het land gaan de aardappelen direct de schuur in. De keeper word gelost in een grote stortbak, hier proberen wij de eerste grote grond kluiten er al uit te rapen. Vervolgens gaan de aardappelen in kisten en worden deze weggezet voor een ventilatiewand. Als de aardappelen goed gedroogd zijn worden ze verplaatst naar de koeling. De aardappelen kunnen daar lang bewaard worden. De aardappelen kunnen van september tot op zijn laatst juni bewaard worden. Dit is dus bijna 10 maanden lang!