Nieuwe oogst aardappelen 2023

Verschillende rassen aardappelen

Bij ons op de boerderij verbouwen wij op dit moment 3 verschillende rassen aardappelen waaronder Agria, Frieslander en Bildtstar. De Frieslander is een vroeg ras, dit houd in dat deze als eerste geoogst wordt. Vaak worden de eerste Frieslanders al in Juni geoogst maar omdat het dit jaar een laat voorjaar is geweest worden de Frieslander aardappelen dit jaar in Juli geoogst. Wij beginnen altijd met kleine beetjes met de hand te rooien totdat de aardappelen groot en sterk genoeg zijn om ze met de aardappelrooier te rooien. Echter hebben wij besloten om het dit jaar allemaal machinaal te doen. Daarom zijn wij dit jaar iets later met de nieuwe oogst als normaal. Dit betekent echter wel dat de aardappelen langer te bewaren zijn omdat ze goed zijn afgehard. Na de Frieslander is de Bildtstar aardappel aan de beurt. Dit is een midden/laat ras. Deze worden vaak in Augustus/september gerooid. Als laatste de Agria aardappelen, dit is een laat ras en wordt vaak in september/oktober gerooid.

Wanneer aardappelen oogsten

Wanneer wij de aardappelen oogsten is eigenlijk ieder jaar verschillend. Dit heeft voornamelijk te maken met het weer. Is het bijvoorbeeld heel droog dan kunnen we al vroeg oogsten, maar het kan ook voorkomen dat er veel regenval is en dat we pas laat kunnen oogsten. Als het te nat is in het land kunnen we niet met de trekkers en rooier het land op omdat we dan vast komen te zitten.

Aardappelen rooien met de aardappelrooier

Zodra de aardappelen afgehard en groot genoeg zijn gaan we de aardappelen rooien met de aardappelrooier. Hier zijn we vaak wel een aantal dagen mee bezig. We rijden met de aardappelrooier en daarnaast een trekker met keeper om de aardappelen in op te vangen.

Aardappelen inschuren en bewaren

Vanaf het land gaan de aardappelen direct de schuur in. De keeper word gelost in een grote stortbak, hier proberen wij de eerste grote grond kluiten er al uit te rapen. Vervolgens gaan de aardappelen in kisten en worden deze weggezet voor een ventilatiewand. Als de aardappelen goed gedroogd zijn worden ze verplaatst naar de koeling. De aardappelen kunnen daar lang bewaard worden. De aardappelen kunnen van september tot op zijn laatst juni bewaard worden. Dit is dus bijna 10 maanden lang!

Aardappelen van land naar klant

Zodra de eerste aardappelen gerooid zijn beginnen wij ook met het verpakken van de aardappelen, hierbij sorteren wij de aardappelen, zorgen wij dat alle grond kluiten eruit gehaald worden en dat de minder mooie of slechte aardappelen eruit geselecteerd worden. Daarna draaien wij de aardappelen in zakjes, Deze zak(jes) variëren van 2,5 kg t/m 25 kg.